Страницы

9 ігор у які можна грати з МЕМО картками Gifty. Перевірено на моїх дітях!


Є три основні причини, чому я вирішила написати цю статтю: 
По-перше, я великий прихильник Мемо-карток і активно їх використовую їх для розваги та розвитку своїх дітей. Мені подобається, що з ними можна тренувати увагу, пам'ять, фантазію, логічне мислення і просто весело проводити час в колі сім’ї та друзів.

По-друге, Мемо-картки - це особливо актуально зараз, в період відпусток, адже їх дуже зручно брати з собою в мандрівки. Вони займають мало місця – кубик 5*5 см (якщо без коробки). Вони багатофункціональні, адже є велика кількість варіантів ігор з цими картками та підходять для різного віку, кількості учасників (від одного року до нескінченності).

Ну і третє, хочу поділитися варіантами ігор, які ми використовуємо у нашому сімейному колі, можливо, вони стануть у нагоді і вам.

Класична мемо-гра. 
Пари карток перемішати та розкласти лицьовою стороною донизу рівними рядками. Гравці по черзі перевертаються по дві картки. Якщо картки попались парні – щасливець забирає їх собі. Якщо ні – доведеться покласти їх на те ж місце. Всі учасники намагаються запам'ятати малюнок кожної відкритої картки щоб надалі зібрати якомога більше пар.

Другий варіант гри: якщо випадає пара, учасник може відразу відкрити дві наступні картки. Мемо-картки Gifty ще й підписані англійською мовою, тож ще можна поставити умовою не лише відкрити картки, а й озвучити малюнки англійською щоб краще запам’ятовувати лексику. Це працює. Перевірено на моїх дітях!

Для компанії з 4-ох учасників ідеально підходить 16 пар карток. Якщо компанія менша або учасники маленькі – можна брати меншу кількість пар для гри. Якщо у вас велика компанія – можна поєднувати різні тематичні набори. Буде ще цікавіше.


Я знайшов! 
Цю гру дуже любить мій старший син - восьмирічний Назар, бо він майже завжди виграє завдяки чудовій реакції. А в кого з реакцією поганенько – чудовий спосіб її потренувати. Пари карток потрібно розкласти лицем донизу. Учасники гри по черзі перевертають по одній картці і так залишають. Завдання - першим побачити парні картки, накрити їх долонями та закричати: «Знайшов/Знайшла», як кому більше подобається :)



Гра зазвичай дуже емоційна та голосна. Виграє той, хто набере більшу кількість пар. Якщо один перший закричав, а другий перший накрив, можна розділити пару між двома учасниками. Буде рахуватися по пів-бала.

Ігри один на один для тренування пам’яті 

Ігри на тренування зорової та слухової пам’яті, з двома учасниками, один з яких ведучий (дорослий або дитина). Для маленьких дітей від півтора року можна використовувати 3-5 карток, для дітей старше – від 5 до 10 карток. Можна називати малюнки англійською мовою для відпрацювання лексики.

 Де яка картка? 
Ведучий розкладає кілька карток, називаючи їх вголос один або два рази. Потім перевертає малюночками донизу та пропонує вказати гравцям де яка картка лежить – в прямому порядку, в зворотному або в різнобій. Наприклад: «Де ромашка, де лілія, де чорниця?». Вказуючи на картку, учасник перевертає картку лицем.

Варіанти гри: можна попросити запам’ятати на слух, не дивлячись, а потім спробувати повторити, перевертаючи розкладені картки. Можна класти картки парами. Наприклад, спробувати запам’ятати порядок в якому лежить 5 пар карток.

Що змінилось?
Ведучий розкладає декілька карток малюнками догори, учасник гри їх намагається запам’ятати, відвертається. Після цього він змінює порядок карток, а учасник намагається здогадатись, що саме змінилось. Ведучий може робити такі маніпуляції: підмінити одну або пару карток, переставити дві картки місцями, докласти ще одну картку/пару карток.

Запам’ятай вигадуючи історію. 
Ведучий розкладає декілька карток рядочком, пропонує вигадати історію, в якій по черзі будуть якось пов'язані всі малюнки, потім перемішує картки та пропонує відновити порядок карток, згадуючи свою історію. Цікавіше, коли малюнки з різних наборів. Наприклад, історія на запам’ятовування таких слів: товстий, метелик, божа корівка, крила, капризний, мак, малина, брудний може бути такою: "Один товстунчик хотів на новий рік костюм божої корівки з крилами. Він почав капризувати, бо замість цього мама купила йому костюм мака. Він поїв малинового варення і став брудний".

По суті це вправа на розвиток фантазії та пам’яті за допомогою ейдетики. Чим найнеймовірніша та кумедніша історія – тим цікавіше і краще запам’ятовується порядок слів. Можна грати втрьох. Двоє учасників по черзі вигадують продовження історії, а третій має повторити всю історію з початку, розкладаючи картки в потрібному порядку.



Мені подобається, коли є азарт і додаткова мотивація, тож зі старшими дітьми ми граємо один на один по кілька разів. За п’ять 100% «запам’ятовувань англійською мовою» по 6-8 карток я даю одну зірочку. 20 зірочок, які можна заробляти запам'ятовуванням, читанням або додатковими задачками можна потім обміняти на щось приємне, наприклад, похід в якийсь парк, Макдональдз або якусь некорисну смакоту типу жвачок.

Логічні вправи для малюків (2-4 роки)

Хто зайвий? 
Ведучий кладе кілька однотипних карток та одну картку іншого типу. Пропонує назвати хто зайвий і чому. Можна покласти декілька карток з ягодами і одну з квіткою, або декілька комах і одну частину тіла тварин (наприклад дзьоб), або декілька червоних квіток і одну жовту, або кілька комах і павука і т.п.

Кому не вистачає пари? 
Розкласти декілька пар карток, одну з них лишити без пари та попросити відгадати кого не вистачає.

Розклади картки парами 
Можна розкладати парами однакові картки, а можна (якщо у вас є кілька наборів) розкласти парами по темам. Наприклад, комаха з комахою, квітка з квіткою, ягідка з ягідкою і т.п.

Відгадай хто це? 
Покласти декілька карток та запропонувати відгадати хто це. Наприклад, хто вміє високо стрибати (коник), яка комаха ловить плете пастку для мух (павук).



Буду дуже рада, якщо ви знайдете собі щось корисне у моїй добірці та спробуєте їх зі своїми дітьми! Також буду вдячна, якщо ви поділитесь своїми варіантами ігор та вправ з мемо-картками, а також запропонуєте нові теми для мемо-картинок. Колекції, які вже сьогодні можна придбати в Gifty: http://gifty.in.ua/.


Над ними працювали художники творчої майстерні Gifty, за участю викладачів клубу англійської мови для дітей Green Country. Зараз ми працюємо над малюнками для нових мемо-колекцій та очікуємо їх появи восени вже у новій упаковці :)






Світлана Грибенюк
Керівник творчої майстерні Gifty

Комментариев нет:

Отправить комментарий